sobota, 13 września 2014

Łosoś wędzony z kaparami na przystawkę




Łosoś wędzony z kaparami na przystawkę



Składniki:
  • 200 g wędzonego łososia (dla dwóch osób)
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kolorowy pieprz
Wykonanie:

Ułożyć płaty łososia na półmisku. W osobnej misce zmieszać ze sobą oliwę, sok z limonki (1 łyżka), musztardę do otrzymania aksamitnej emulsji. Dodać do sosu kapary. Delikatnie polać nim łososia. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przyozdobić posiekanym szczypiorkiem oraz limonką.












Proponowane wino do łososia wędzonego : Alsace Gewurztraminer, Alsace Pinot Gris (Tokay), Alsace Riesling.


Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...