sobota, 20 września 2014

Figi zapiekane z gorgonzolą, miodem i świeżym tymiankiem




Figi zapiekane z gorgonzolą, miodem i świeżym tymiankiem



Zapraszam na bardzo smaczny deser na ciepło z figami w roli głównej. Nie wymaga on wielu składników i długiego czasu do przygotowania, a przyjemność w smakowaniu ogromna.

Składniki:
  • 4 dojrzale figi (na 2 osoby)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 50 g Gorgonzoli
  • 1 łyżka uprażonych włoskich orzechów 
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
Wykonanie: 

Figi umyć, osuszyć, odkroić końcówki, przekroić na krzyż do połowy. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. Ułożyć w nim figi, do każdej wlać około 1 łyżeczki miodu i ponadziewać małymi kawałkami gorgonzoli. Położyć na nich gałązki świeżego tymianku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni około 10-15 minut do połączenia się smaków. Przed podaniem pozbyć się upieczonych gałązek tymianku i udekorować uprażonymi orzechami. Podawać na ciepło.


Przed pieczeniem:






Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...