niedziela, 10 sierpnia 2014

Stek z tuńczyka z konfiturą z cebuli i zielonym pieprzem


Stek z tuńczyka z konfiturą z cebuli i zielonym pieprzem

  Kontynuując moje kulinarne fascynacje świeżymi dobrami morza, przygotowałam stek ze świeżego tuńczyka zakupiony na targu w portowym i bardzo pięknym mieście Dordrecht. Jak ostatnio, podczas jego odwiedzenia w weekend, nie mogłam oderwać oczu od darów morza. Wszystko świeże i wysokiej jakości. Wybrałam więc tuńczyka, a stek z niego usmażyłam na ceramicznej patelni, wspaniale smakuje tez z grilla. Inwencję twórczą pozostawiam smakoszom i życzę pełnego dostępu do takich produktów jak najczęściej, gdyż są to nie tylko produkty zdrowe i smaczne, ale stanowią one ozdobę naszego życia.
Zapraszam.

Składniki:
  •  około 500 g świeżego tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 plaster masła
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżego zielonego pieprzu
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina (u mnie jest to Côte du Rhône 2012 Antoine Borget, delikatne owocowe w smaku, składające się ze szczepów Grenache, Syrah i Mourvèdre.)
  • 1 łyżeczka musztardy Maille
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 garść rukoli
  • 1/2 limonki
Wykonanie:

Umytego i osuszonego tuńczyka ułożyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Obsmażyć krótko z obydwu stron w stopniu wysmażenia medium, oprószyć solą morską. Przełożyć na talerz. Do patelni dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić, dodać miód, przyprawić delikatnie szczyptą soli morskiej, dolać wino, zredukować, dodać pieprz, wymieszać, podlać lekko wodą, dodać łyżeczkę masła. Gęstą konfiturę ułożyć na steku z tuńczyka. Przyozdobić rukolą, pomidorkami oraz skropić oliwą z pierwszego tłoczenia i sokiem z limonki.

Proponowane wino to Côte du Rhône 2012 Antoine Borget.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Witaj. Jesteśmy agregatem blogów kulinarnych - dopiero początkującym, bo mającym w swoim gronie 99 blogów, ale za to szybko brnącym do przodu. W sumie z naszego Katalogu do tej pory blogi odwiedziło 283476 osób w niecałe 2 miesiące, co daje nam średnio na bloga 2863 wejść oraz 18 wejść na pojedynczy post. Jeśli chcesz dołączyć do naszego grona, to zapraszamy do rejestracji na: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html

    Póki co na stronie każdy użytkownik ma swój profil, funkcjonuje również TOP LISTA blogów. Zapraszamy także do testowania nowych funkcji na Katalogu Smaków: forum oraz zeszytu z ulubionymi przepisami (dostępne po zalogowaniu). Pozdrawiamy. http://katalogsmakow.pl/przywitaj-sie-z-reszta/witam-wszystkich.25934.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń