niedziela, 22 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i kremem pâtissier (Tarte aux fraises)




 Tarta z truskawkami i kremem pâtissier 

 (Tarte aux fraises) 



Zapraszam na kolejne szaleństwo truskawkowe na moim blogu. Tym razem na tartę z przepysznym kremem pâtissier. W tym smaku zakochałam się od pierwszego wejrzenia i posmakowania we Francji. Ten mistyczny krem doskonale komponuje się z ciastem francuskim i owocami.
Zapraszam!




Składniki na tartę :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g świeżych truskawek
 Krem pâtissier :
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko + 3 żółtka (wysokiej jakości)
  • 80 g cukru brązowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 laska wanilii
Wykonanie :

Ciasto umieścić w formie, nakłuć widelcem, aby mocno nie wyrosło (można również pod ciężarem kamyczków oczyszczonych na papierze). Wysmarować ciasto białkiem. Temperatura pieczenia około 200 stopni, czas około 12 minut.
W garnku podgrzać mleko razem z wanilią, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez kilka minut, aby dobrze połączyły się smaki i odstawić. Do miski wbić całe 1 jajko i 3 żółtka (białka przydadzą się do innego deseru), dosypać cukier, utrzeć na kremową masę, stopniowo dosypywać podczas mieszania mąkę przez sito, następnie powoli dolewać gorące mleko, mieszając. Przelać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez minutę. Kontynuować mieszanie do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć do miski, przykryć folią kuchenną masę i odstawić do wystygnięcia. Na ciasto wyłożyć krem, a na nim poukładać umyte i pokrojone (wedle preferencji) truskawki.







Smacznego et bon appétit !

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...