piątek, 20 czerwca 2014

Sałata rzymska ze świeżym ogórkiem i kozim serem



Sałata rzymska ze świeżym ogórkiem i kozim serem


Składniki:
  • 1 mała sałata rzymska
  • 120 g koziego sera (Palet de Chèvre PRÉSIDENT)
  • 1 świeży ogórek (najlepiej sezonowy z ogródka)
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 cytryna
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Umyte, osuszone liście sałaty rzymskiej podrzeć na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzach, następnie pokrojony w pół plastry ogórek, pocięte listki bazylii. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonymi orzechami (zmielone blenderem). Skropić oliwą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
 








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...