wtorek, 3 czerwca 2014

Przystawka z cukinii, oliwek i sera feta




Przystawka z cukinii, oliwek i sera feta




Zapraszam na przystawkę z jednego z moich ulubionych warzyw, którym jest cukinia. Towarzyszą jej wspaniałe oliwki oraz ser feta.
Źródło ?
 Natchnienie i apetyt !




Składniki:
  • 1 młoda cukinia (dla jednej porcji - opcjonalnie)
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki uprażonego słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 szczypta soli morskiej (uwaga słony ser !)
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 cytryny
Wykonanie:

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski wzdłuż, skropić oliwą i podsmażyć z obydwóch stron na patelni grillowej bądź innej. Oliwki przekroić na pól (dowolna koncepcja), listki bazylii pokroić w mini paseczki, ser feta na małe kawałki. Na talerzu ułożyć usmażoną cukinię i ozdobić przygotowanymi składnikami. Na koniec posypać uprażonym słonecznikiem i skropić oliwą oraz sokiem z cytryny. 
Przystawka gotowa. 








Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...