poniedziałek, 9 czerwca 2014

Krem z kalafiora ze świeżym tymiankiem i parmezanem




Krem z kalafiora ze świeżym tymiankiem i parmezanem



Zapraszam na aksamitny krem z kalafiora z pachnącym tymiankiem i aromatycznym parmezanem.



Składniki:
  • 1 kalafior
  • 2 młode dymki cebulki (bez liści u góry)
  • 1 młoda marchew
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżego tymianku (może być suszony)
  • 3 goździki
  • 2 garści świeżo startego parmezanu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 plaster masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:

Wyciąć głąb z kalafiora, pokroić na mniejsze różyczki, opłukać. Marchew, ziemniaki i dymkę obrać opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek rozgnieść. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, czosnek, oprószyć solą, cukrem, dorzucić goździki, tymianek, chwilę smażyć, dodać w kolejności marchew, ziemniaki, kalafior, podlać wodą (tak aby zakryć warzywa) gotować około 20 minut. Przygotować warzywa z wywarem do zmiksowania wyciągając łodyżki z tymianku oraz goździki. Ponownie wstawić na mały ogień krem, dodając słodką śmietankę, masło, sok z cytryny i starty świeżo parmezan. Doprawić resztą przypraw. Dobrze całość wymieszać do powstania aksamitnego kremu. Udekorować świeżym tymiankiem i parmezanem.






 Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...