piątek, 16 maja 2014

Przystawka z gotowanego jajka i białego sera




Przystawka z gotowanego jajka i białego sera



Proporcje dla jednej osoby:

Składniki:
  • 1 świeże najwyższej jakości jajko
  • kilka listków świeżej mięty
Pasta jajeczna z białym serem:
  • 250 g białego sera
  • 3 świeże jajka (najwyższa jakość)
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta kurkumy
Wykonanie:

Jajka ugotować na miękko, (wedle gustu, u mnie moje ulubione od 3 do 4 minut w osolonej wodzie) obrać ze skorupki. W misce połączyć biały ser z posiekanymi jajkami, miętą, szczypiorkiem, jogurtem i przyprawami. Odstawić powstałą pastę na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem ugotować jajko na pól miękko, ułożyć przy nim pastę jajeczną z białym serem, oprószyć lekko solą, pieprzem i słodką papryką, przyozdobić świeżymi listkami mięty.






Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie.
    Zapraszam do mojej akcji Food revolution na Mikserze.
    Pozdrawiam i zyczę miłego weekendu!
    STS

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...