poniedziałek, 5 maja 2014

Majonez na bazie oliwy z oliwek




Majonez na bazie oliwy z oliwek



Składniki:
  • 1 całe jajko + 1 żółtko (świeże i bardzo wysokiej jakości !)
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego
  • 1/2 limonki
  • około 300 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (Ważne !)
Wykonanie:

Jajka sparzyć, zahartować, wybić jedno całe jajko i jedno żółtko do pojemnika, dodać sól morską, pieprz, cukier, ocet balsamiczny, wycisnąć sok z limonki, miksować dodając małym strumieniem oliwę do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć do słoiczków, przechowywać do tygodnia w lodówce.





Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...