wtorek, 13 maja 2014

Aromatyczny krem z marchwi ze świeżą miętą




Aromatyczny krem z marchwi ze świeżą miętą



Zapraszam na bardzo smaczną i aromatyczną przystawkę - zupę z marchwi, która to osładza jej smak jak i cieszy wizualnie swym pięknym kolorem. Użyłam do tej potrawy wywaru z zielonych szparagów, gdyż jest on bardzo cenny zdrowotnie. Dodatkowo wypełnił smakowo moją zupę - krem.



Składniki:
  • 4 marchewki (najlepiej z ogródka)
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 60 g masła
Wykonanie:

Marchew obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, szalotkę i czosnek posiekać. W garnku na rozgrzaną oliwę z masłem dodać szalotkę z czosnkiem, dodać cukier, przyprawy, uwolnić aromaty, dodać marchew i całość lekko podsmażyć. Podlać wodą (przykryć zawartość garnka), bądź wywarem warzywnym (u mnie jest to wywar ze szparagów), dodać koncentrat pomidorowy, gotować około 20 minut do miękkości. Na koniec zmiksować całość. Ozdabiać świeżą miętą.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...