poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Tarta z brokułami i pomidorkami koktajlowymi


Tarta z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duży brokuł
  • 1 garść pokrojonego świeżego szczypioru
  • 200 ml słodkiej śmietanki 
  • 2 jajka (wysoka jakość)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera ricotta
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
Wykonanie: 

 Wyłożyć formę ciastem, nakłuć widelcem. Ugotować różyczki brokuł w osolonej wodzie do 3 minut, przełożyć do wody z lodem, zahartować, ułożyć na cieście. Pomidorki przekroić na pól, ułożyć między brokułami. Podsmażyć na maśle szczypior, przełożyć do wymieszanej śmietanki z jajkami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, przelać na brokuły i pomidorki. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i serem ricotta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.



Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Mmm, brokuł to mój idealny dodatek do tarty, pycha! :) Twoja wygląda pięknie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Wygląda i smakuje.
      Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Piękna tarta, bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń