poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Spaghetti serowo - śmietanowe z białym winem


Spaghetti serowo - śmietanowe z białym winem

Zapraszam do przyrządzenia szybkiego i smacznego spaghetti w którym królują sery.
Dobór serów przypadkowy.

Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti z mąki durum
  • 100 g sera Cheddar
  • 100 sera Gorgonzola
  • 100 g dowolnego kremowego sera
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 garść świeżego oregano
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła (można ograniczyć ilość kosztem smaku)
Wykonanie: 

Na rozgrzaną oliwę z masłem położyć obrane i rozgniecione ząbki czosnku, chwilę podsmażyć, podlać winem do odparowania, a następnie dodać śmietankę, zredukować, dorzucić rozdrobnione sery, przyprawić.  Mieszać całość do rozpuszczenia się serów i powstania jednolitego kremu. Dla podkreślenia smaku dodać ocet balsamiczny, dodać ugotowany al dente makaron i połączyć wszystko razem ze świeżymi ziołami.



Smacznego.

1 komentarz:

  1. Hej! Zawsze mam problem ze śmietaną, nie mogę nic poradzić na to by się nie zważyła. I fajny, ciekawy przepis - tylko co zrobić, by ta śmietana nie zrobiła się grudkowata?

    pozdrawiam
    Marlena

    OdpowiedzUsuń