czwartek, 10 kwietnia 2014

Sałatka z zielonej soczewicy




Sałatka z zielonej soczewicy



Składniki:
  • 250 g soczewicy zielonej
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 garść świeżego oregano
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Soczewicę opłukaną ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody do 15 minut (do miękkości). Do ugotowanej i przepłukanej soczewicy dodać posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone pomidorki, świeże zioła, sól, pieprz, oliwę i ocet winny, (ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny bądź limonki). Wymieszać całość ze sobą i podawać.







Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...