wtorek, 8 kwietnia 2014

Jajko w koszulce na soczewicy




Jajko w koszulce na soczewicy



 Zapraszam do przyrządzenia soczewicy w charakterze sałatki. Jest to smaczna i wartosciowa alternatywa na lunch bądź kolacje dla wegetarian i nie tylko. Dodatkiem jest jajko w koszulce. Myślę, że osoby podchodzące do soczewicy niechętnie i sceptycznie mają okazję się do niej przekonać.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1 szklanka suszonej zielonej soczewicy
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 jajka wysokiej jakości (u mnie wiejskie od zaprzyjaźnionego od lat gospodarza)
Wykonanie:

Soczewicę opłukać. Jedną szklankę soczewicy przykryć dwoma szklankami wody, posolić (1 szczypta soli morskiej), gotować 10-15 minut, tak aby nie była za miękka. Przepłukać na sicie zimną wodą. Posiekać cebulę, czosnek, pomidorki pokroić na dowolne kawałki, posypać pietruszką, wymieszać wszystko z soczewicą, dodać oliwę i ocet, przyprawić solą i pieprzem. 
Sposób na ugotowanie jajka w koszulce podaję  w tym przepisie. Na talerze wyłożyć sałatkę z soczewicy, a na niej delikatnie położyć świeżo zgotowane jajko w koszulce. Skropić całość oliwą.
Gotowe.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...