sobota, 1 marca 2014

Tiramisu malinowe - Tiramisu aux framboises



Tiramisu malinowe - Tiramisu aux framboises 

Zapraszam do przyrządzenia pysznego klasycznego włoskiego tiramisu z malinami, zastępując serek mascarpone serkiem homogenizowanym.
Proporcje na 4 szklaneczki. 

Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek, białka ubijać dodając cukier, przesianą mąkę, a następnie żółtka. Wyłożyć powstałą masę na papierze do pieczenia o grubości 1 cm i wstawić do pieca na 12 minut przy temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu wyciąć kółka odpowiednie do naczyń w ktorych podaje się tiramisu.

Składniki na krem:
  • 1 żółtko
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 125 g serka mascarpone albo kremowego białego zwykłego serka, którego ja użyłam do tego kremu
  • kilka kropelek ekstraktu waniliowego
  • 30 g cukru pudru
Wykonanie:

W schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do powiększenia się objętości masy, następnie dodać serek, ekstrakt waniliowy i miksować przez 2 minuty. Połączyć delikatnie ze sobą dwa kremy.

Dodatkiem owocowym są maliny, które można nabyć w formie świeżych owoców bądź mrożonych, ja skorzystałam z tej drugiej opcji (około 100 g malin).

W szklaneczkach w kolejności ułożyć biszkopty, owoce i krem na przemian. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce przed podaniem. 



Smacznego.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam taki deser, nie jest on czasochłonny, a smakuje ? Mmmmm ;)

      Usuń
  2. Urocze tiramisu, zjadłabym.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń