poniedziałek, 17 marca 2014

Kapusta włoska zapiekana z porem i selerem naciowym w śmietanie i serze Cheddar




Kapusta włoska zapiekana z porem i selerem naciowym w śmietanie i serze Cheddar



Wegetariańska zapiekanka w kremowej śmietance pokryta pysznym serem Cheddar. 
Zapraszam.



Składniki:
  • 1/2 niewielkiej główki kapusty włoskiej
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 200 g sera Cheddar (bądź innego dobrego sera)
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 żółtko
  • 3 szczypty ziół prowansalskich
Wykonanie:

Kapustę włoską opłukać, wyciąć głąb, pokropić w niewielkie kawałki. Por dokładnie opłukać, pokroić w krążki. Seler umyć, pokroić. Wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać śmietanką wymieszaną z żółtkiem i przyprawami, przykryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego pieca do 200 stopni i piec około 20 minut, a następnie ściągnąć folię i posypać startym serem na dużych oczkach i piec kolejne 20 minut, tak aby warzywa nie straciły swojej chrupkości.










Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...