czwartek, 6 lutego 2014

Marchewkowe kotlety sojowe



Marchewkowe kotlety sojowe


Sposób na soję i wegetariańskie danie : Kotlety sojowe z marchewką !
Bardzo zdrowe i smaczne, a swój słodki smak zawdzięczają marchwi.
Moja poprzednia propozycja to : Kotlet sojowy z cukinią


Zapraszam. 


Składniki:
  • 1 kg ugotowanej wcześniej soi (Bio)
  • 1-2 marchewki (ładne i słodkie)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 szczypty soli morskiej
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3-4 szczypty ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko wysokiej jakości (najlepiej wiejskie, nabywam je od zaprzyjaźnionego gospodarza)
  • 2 szklanki bułki tartej (proponuję własną domową)
  • dowolny tłuszcz do smażenia, najzdrowsza opcja
  • papier kuchenny
Wykonanie:

Soję należy przemielić przez maszynkę, dodać do niej posiekaną i usmażoną cebulkę i czosnek na oliwie z odrobiną soli i cukru, startą marchew na dużych oczkach, całe jajko, przyprawy, zioła. Masę najlepiej wyrobić ręką. Mocząc ręce w wodzie ukształtować kotlety, a następnie panierować je w bułce. Smażyć na oliwie (albo innym ulubionym i zdrowym tłuszczu) na złoty kolor. Przełożyć na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu. 
Podawać z ulubionymi surówkami i sosami.










Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...