sobota, 4 stycznia 2014

Przystawka - mini talerzyki z ciasta francuskiego z nadzieniem





Przystawka - mini talerzyki z ciasta francuskiego z nadzieniem




Proporcje na 6 talerzyków:

Składniki:
  •  1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 40 g sera (u mnie Grana Padano)
  • 40 g masła
  • 100 g maki pszennej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 1 jajko
Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, obrać, odkroić końcówki nóżek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i oregano, dusić do odparowania wody. Ciasto rozłożyć, wyciąć koła mniejsze i większe, w tym celu należy ciasto rozwałkowywać na nowo podsypując mąką aby uzyskać 6 dużych kółeczek z ich bokami. Uformowane talerzyki wysmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć po małym plasterku masła, dodać usmażone pieczarki, podsypać startym serem, ułożyć plastry pomidorów i oliwek (nadzienie dowolne). Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni w zależności od piekarnika. We Francji podobne kubeczki z ciasta francuskiego nazywają się vol-au-vent, lecz wymagają one większej ilości ciasta, by utworzyć wyższe ścianki albo można kupić je gotowe w sklepach i zadbać jedynie o środek. Moja propozycja jest nieco inna, gdyż zapiekam ciasto razem z nadzieniem, które każdy może dobrać sobie sam. Jest to przekąska miedzy daniami, jak i przystawka. Ozdabiamy świeżymi ziołami, ja użyłam świeżej natki pietruszki.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...