czwartek, 23 stycznia 2014

Bakłażan zapiekany z kozim serem





 Bakłażan zapiekany z kozim serem

 Przystawka dla 4 osób (moja ulubiona).

Składniki:

  •  2 bakłażany 
  • 3 cebule (u mnie czerwone)
  • 200 g koziego sera (Sainte Maure, Soignon)
  • 2 łyżki uprażonego słonecznika
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz 
  • 2 łyżki oliwy

 Wykonanie:

Bakłażany umyte przeciąć na pól i wstawić do pieca na 5-10 minut, tak aby móc następnie wydrążyć łyżką z nich miąższ. Na patelni podsmażyć na rozgrzanej oliwie pokrojoną w kółeczka cebulę, dodać pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana, przyprawić delikatnie solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i podsmażyć całość. Przełożyć do lódek z bakłażana, ułożyć plastry sera, obsypać lekko bułką tartą i ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 210 stopni około 15 minut. Podawać z sosem balsamicznym uzyskanym podczas gotowania się octu balsamicznego z cukrem.



  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz