sobota, 7 grudnia 2013

Smażony amur w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą




Smażony amur w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą



Wspaniała soczysta i delikatna o białym mięsie ryba.
Szybka i łatwa w przygotowaniu. 
Również alternatywa na polską wigilijną kolację.
Zapraszam.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 500 g świeżego amura
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa (do smażenia)
  • 2 ząbki czosnku w skorupce
Sos śmietanowy ze szpinakiem i gorgonzolą:
  •  200 g śmietany kremówki
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 szalotka
  • 30 g masła
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 g sera gorgonzola
Wykonanie:

W odpowiednim niewielkim garnku roztopić masło, dorzucić posiekaną szalotkę, lekko posolić, oprószyć cukrem, dorzucić umyty uprzednio i pokrojony szpinak. Dolać śmietankę, a następnie dorzucić pokrojony ser gorgonzola, doprawić pieprzem, zredukować sos. 
Rybę umytą i osuszoną, pokrojoną w kawałki skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rybę osuszyć i smażyć na oliwie wraz z ząbkami czosnku zaczynając od strony skóry i z każdej po 3-4 minuty.
Gotowe.



Życzę smacznego.

6 komentarzy:

  1. Chrupiaca skorka i delikatne mieso - istna poezja ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko , że autorka podała przepis na sos i co z tym sosem należy zrobić , a nie podała jak przyrządzić rybę , która tym sosem ma być polana. No , ale to drobiazg. Jak widać z komentarzy, wszystkim bardzo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Rybę umytą i osuszoną, pokrojoną w kawałki skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rybę osuszyć i smażyć na oliwie wraz z ząbkami czosnku zaczynając od strony skóry i z każdej po 3-4 minuty."
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Eu nem sabia que existia seu site, encontrei por sorte
    na web e gostei muito. Continue desse jeito.

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...