niedziela, 29 grudnia 2013

Pstrąg łososiowy pieczony w folii





Pstrąg łososiowy pieczony w folii



Dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1 świeży pstrąg łososiowy
  • 1 cytryna
  • 1 szalotka albo czerwona cebula
  • świeży rozmaryn i tymianek (albo suszone zioła prowansalskie)
  • sól morska gruba
  • pieprz świeżo zmielony
  • oliwa 2 łyżki
  • 40 g masła 
Sos do ryby:
  • 1 szalotka
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 szczypta soli morskiej grubej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 cytryny
  • 30 g sera gorgonzola (bądź innego)
Wykonanie:

Pstrąg oczyszczony, umyty, osuszony lekko skropić oliwą, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Ułożyć wewnątrz zioła, plastry cytryny, szalotki i masła. Zawinąć w folie i wstawić do rozgrzanego pieca 200 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu otworzyć folie i piec jeszcze 10 minut. Sos do ryby przygotować w osobnym garnku, podsmażyć na maśle szalotkę, przyprawić solą i pieprzem, zeszklić, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, śmietankę, zredukować sos, dodać ser. Rybę podawać sosem i z frytkami bądź ulubionymi innymi dodatkami.












Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...