sobota, 21 grudnia 2013

Przystawka z łososia wędzonego na cykorii z kremowym serem francuskim


Przystawka z łososia wędzonego na cykorii z kremowym serem francuskim

Wykwintna przystawka na zimno, która bardzo dobrze komponuje się na wigilijnym stole i jest naprawdę bardzo smaczna.
Zapraszam.

Proporcje dla dwóch osób.

Składniki:
  • 2 cykorie
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 150 g kremowego sera francuskiego, na przykład Crémeux de Normandie
  • 2 łyżki oliwy Extra Vergine
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego szczypiorku
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
Wykonanie:

Cykorie opłukać, osuszyć odciąć końcówki, ułożyć liście na talerzu. Pokrojony w paski ser ułożyć na cykorii, następnie płaty łososia. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i oliwą. Przyozdobić szczypiorkiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.





 Smacznego.

4 komentarze:

  1. Wygląda świetnie! :)
    Pozdrawiam, Natalia ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie genialne ! Uwielbiam ! ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, ja także uwielbiam takie kompozycje smakowe :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie skomponowana przystawka.

    OdpowiedzUsuń