sobota, 14 grudnia 2013

Kapusta pekińska w sosie jogurtowo-musztardowym z dodatkiem świeżej szałwii





Kapusta pekińska w sosie jogurtowo-musztardowym z dodatkiem świeżej szałwii




Składniki:
  • 1/2 kapusty pekinskiej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka świeżych liści szałwii
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego koperku
Sos do sałatki:
  •  3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu

Wykonanie:

Warzywa umyte i osuszone pokroić na drobne kawałki, dodać posiekaną szałwię, pietruszkę, koperek, kukurydzę i wymieszać w misce. W osobnej miseczce połączyć wymienione składniki do sosu do powstania aksamitnej i jednolitej masy, dodać do warzyw, wymieszać. Można podawać ze świeżą bagietką albo jako dodatek do obiadu.







 Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...