środa, 25 grudnia 2013

Francuskie wigilijne ciasto - Bûche de Noël au chocolat




Bûche de Noël au chocolat 



Tradycyjne ciasto wigilijne w kształcie polana drewna, spożywane tuż po pasterce we Francji i innych krajach. 




Składniki na biszkopt:
  • 125 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g maki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Składniki na krem czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cieplej wody
  • 60 g masła
  • 150 g cukru pudru
 Wykonanie:

Do jednej miski wybić żółtka, do drugiej białka. Do żółtek dodać cukier, mieszać do uzyskania kremu, dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, mieszać. W drugiej misce, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać ją do masy kremowej. Ułożyć na papierze do pieczenia wcześniej wysmarowanym masłem. Piec w temperaturze 180 stopni 12 minut. Następnie zwinąć w rulon razem z papierem. W tym czasie, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. W misce ubić masło z cukrem, dodać roztopioną czekoladę. Rozwinąć roladę, wysmarować kremem czekoladowym i zwinąć ponownie. Całość wysmarować masą wraz z odciętym czubkiem.











Joyeux Noël et bon appétit !

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...