niedziela, 10 listopada 2013

Spaghetti z pieczarkami (Spaghettis aux champignons)




Spaghetti z pieczarkami (Spaghettis aux champignons)



Proste i szybkie w przygotowaniu spaghetti na białym winie i śmietanie, zapraszam.



Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy (Extra vergine)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 50 g startego parmezanu
Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę + masło,  dorzucić pokrojone pieczarki, chwilę podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem, dolać wino, po odparowaniu alkoholu wlać śmietankę i poczekać do zredukowania się sosu. Dosypać posiekaną natkę pietruszki, dorzucić wcześniej ugotowany makaron al dente, wymieszać. Przyozdobić parmezanem.






Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...