wtorek, 26 listopada 2013

Spaghetti z wędzonym łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym





Spaghetti z wędzonym łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym




Składniki:
  • 250 makaronu spaghetti
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g masła
Wykonanie:

Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + masło) zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dorzucić pokrojony łosoś, dodać umyte liście szpinaku (można je wcześniej pokroić),  przyprawić, smażyć całość, dodać ocet winny z 2 łyżki, dodać śmietankę, poddusić z 3-4 minuty do zredukowania się sosu. Na koniec dodać ugotowany al dente makaron - spaghetti do sosu i lekko wymieszać ze sobą. Gotowe.








Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...