niedziela, 3 listopada 2013

Jajko zapiekane (Oeuf cocotte)




Jajko zapiekane (Oeuf cocotte)



Propozycja śniadaniowa na jajko zapiekane.
Przyrządza się je w ramequinach, które są nam powszechnie znane chociażby z sufletów czy z crèmes brûlées.
Jajko można zapiekać na rożne sposoby, ja uczyniłam to w sposób bardzo prosty, dodając żółty ser.



 Proporcje dla dwóch osób:

Składniki: 
  • 2 jajka (dobrej jakości)
  • 30 g masła
  • 40 g sera zółtego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • sól morska
  • pieprz
Wykonanie:

Kokilki inaczej ramequingi wewnątrz wysmarować masłem. Szczyptą soli i pieprzu oprószyć dno, wbić jajko do środka, dodać po 2-3 łyżki do każdego pojemniczka śmietanki kremówki i zetrzeć na dużych oczkach ulubiony ser żółty (po jednej łyżce). Piec w temperaturze 200 stopni około 10 minut w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy gorącą wodą.
Podawać z grzankami.








Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam jajek zapiekanych, Twoje wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...