niedziela, 6 października 2013

Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym




Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym



 Moja kolejna alternatywa na danie wegetariańskie z cukinią w roli głównej.
Zapraszam.

Składniki na kotlety z cukinii:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • sól morska
  • pieprz
  • kurkuma
  • cynamon
  • oliwa
Składniki na purée ziemniaczano - cukiniowe:
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda cukinia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej  
  • 1 łyżka masła
Wykonanie: 

Zaczynamy od gotowania umytych uprzednio, obranych (cukinia może pozostać ze skórką, jeżeli jest ona młoda) i pokrojonych jarzyn w osolonej wodzie razem z przyprawami na purée. Czas gotowania około 20 minut. Po odcedzeniu miksujemy je razem z łyżką masła na aksamitny krem.

 Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy plastry cukinii oprószone przyprawami, obtoczone w jajku i bułce tartej. Rumienimy z obydwu stron. Podajemy z ziemniaczanym purée i dowolnym sosem. Bardzo dobrze pasuje do tego majonez domowy, który prezentowałam wcześniej na swoim blogu.







Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...