środa, 18 września 2013

Konfitura z owoców dzikiej róży


Konfitura z owoców dzikiej róży

Dzika róża (Rosa canina) źródło witaminy C. 
Dla zainteresowanych tym owocem zapraszam na  stronę.
Jest sezon, wiec dlaczego nie skorzystać ?

Składniki:
  • około 1 kg całych owoców dzikiej róży
  • 2 szklanki cukru
  • woda

Wykonanie:

Owoce przekrojone na pól, bez pestek, dokładnie umyte i wypłukane (ich waga się zmniejszy znacznie po tych czynnościach) przełożyć do naczynia, zasypać cukrem, przykryć wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie na wolniejszym ogniu dusić około 1 godziny do odparowania wody, (w zależności od konsystencji). Kiedy będzie już kleista jest to dowód na to, że konfitura jest gotowa. 

Wykonane przez moją najukochańszą córeczkę na świecie ! *_*

 Smacznego !

3 komentarze:

  1. Właśnie zamierzam zrobić wkrótce konfiturę z dzikiej róży. Słyszałam od paru osób, że owoce powinny być przemrożone. Masz jakiś fajny sposób na usuwanie tych kudłatych pesteczek ze środka ;-) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rękawiczki i cierpliwość, owoce umyte, obrane, bez mrożenia (nic mi o tym nie wiadomo) konfitura w smaku jest najlepsza jaką jadłam w życiu ;)
      Pozdrawiam i życzę powodzenia !

      Usuń
  2. Rękawiczki, bo róza farbuje na pomaranczowo, pestki najlepiej wybierać łyzeczką. Po wypestkowaniu zamrozilam i dopiero wtedy do garnka.

    OdpowiedzUsuń