sobota, 21 września 2013

Figi w czerwonym winie




Figi w czerwonym winie



Deser ze świeżych fig, duszonych w czerwonym wytrawnym winie i korzennych przyprawach.



Składniki:
  • 6 szt. fig
  • 500 ml wina czerwonego wytrawnego (odpowiednie będzie Bordeaux)
  • 1-2 łyżki miodu
  • laska cynamonu (albo pol łyżeczki w proszku)
  • 8 goździków
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 cytryna (albo pomarańcza)
  • mały kawałek świeżego imbiru (albo pól łyżeczki w proszku)
Wykonanie:

Zagotować wino razem z wszystkimi przyprawami, zetrzeć do niego skórkę z cytryny uprzednio sparzoną, dodać dwa plastry cytryny oraz imbir pokrojony w cienkie plasterki. Umyte figi z obciętymi końcówkami włożyć do wrzącego wina i gotować około 15 minut. Podawać po upływie 24 godzin w towarzystwie lodów waniliowych.





Smacznego!

2 komentarze:

  1. Rozplywajace sie w ustach owoce w aksamitnym grzanym winie, idealne na swieta. Czego wiecej chcec do szczescia ?

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...