czwartek, 15 sierpnia 2013

Roladka z cukinii z ricottą, świeżą bazylią i oregano




Roladka z cukinii z ricottą, świeżą bazylią i oregano



Przystawka z cukinii, niezwykle smaczna i delikatna w smaku.



Składniki:
  • 2 cukinie
  • 200 g sera ricotta
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól morska
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1 garść świeżej bazylii
  • papier kuchenny
  • folia kuchenna
Wykonanie:

Umytą cukinię pokroić na mniej więcej dwu milimetrowe plastry wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na jakąś chwilę. Po wypuszczeniu soków osuszyć papierem kuchennym. Ulozyc na papierze do pieczenia, lekko skropić oliwą, a następnie wstawić je do pieca na jakieś 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu ułożyć je na folii kuchennej. W osobnej misce wyrobić masę serową z ricotty, oliwy, 1 szczypty pieprzu i soli, posiekanej bazylii i oregano. Na plastry cukinii wyłożyć masę i zwinąć w roladkę, ścisnąć i włożyć do lodówki na minimum jedną godzinę. Podawać z dobrą oliwą i delektować się.















Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię aż tak, że jej nadużywam a twój pomysł na nią, szczególnie mi się podoba. Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ten przepis na cukinię bardzo lubię osobiście. Polecam gorąco tę przystawkę i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo wyrafinowany przepis o swiezym i slodkim smaku !

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...