wtorek, 13 sierpnia 2013

Pizza z serem Gouda, anchois i pomidorami


Pizza z serem Gouda, anchois i pomidorami

Zapraszam do mnie na kolejną pizzę, która jest szybka, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna o czym świadczy jej ekspresowe zniknięcie z talerza i wołanie o : "Jeszcze, jeszcze !". Lato to odpowiednia pora na smakowanie tego dania, a najlepiej zrobić to na miejscu w pięknej Italii, lecz jeśli nie jest nam w tej chwili po drodze, możemy ten czar odtworzyć we własnym domu przestrzegając wszystkich zasad kulinarnych i w doborze odpowiednich składników. Pasta pomidorowa (bez żadnych dodatków), mąka pszenna, drożdże, odpowiedni ser, dobra gatunkowo oliwa z oliwek, pieszcząca nasze podniebienie, pasja, chęć do pracy i oczywiście dobre wytrawne wino gwarancją udanej i smacznej kolacji !
Zapraszam.

Przepis na ciasto i sos do pizzy znajduje się tutaj

Składniki do pizzy:
  • 400 g sera Gouda
  • 60 g anchois
  • 4 dojrzale pomidory
  • świeże oregano (kilka gałązek) do udekorowania pizzy po upieczeniu
  • 1 garść czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin 

Wykonanie:

Na wyrobionym cieście, ułożonym na formie rozsmarowujemy zrobiony przez nas sos, posypujemy startym na dużych oczkach serem, układamy nasze fileciki anchois na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami, dekorujemy oliwkami i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu ozdabiamy pizze świeżym oregano i skrapiamy jeszcze lekko oliwą (uwielbiam to !*_*).



Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz