wtorek, 13 sierpnia 2013

Pizza z serem Gouda, anchois i pomidorami




Pizza z serem Gouda, anchois i pomidorami



Zapraszam do mnie na kolejną pizzę, która jest szybka, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna o czym świadczy jej ekspresowe zniknięcie z talerza i wołanie o : "Jeszcze, jeszcze !". Lato to odpowiednia pora na smakowanie tego dania, a najlepiej zrobić to na miejscu w pięknej Italii, lecz jeśli nie jest nam w tej chwili po drodze, możemy ten czar odtworzyć we własnym domu.



Przepis na ciasto i sos do pizzy znajduje się tutaj

Składniki do pizzy:
  • 400 g sera Gouda
  • 60 g anchois
  • 4 dojrzale pomidory
  • świeże oregano (kilka gałązek) do udekorowania pizzy po upieczeniu
  • 1 garść czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin 





Wykonanie:

Na wyrobionym cieście, ułożonym na formie rozsmarowujemy zrobiony przez nas sos, posypujemy startym na dużych oczkach serem, układamy nasze fileciki anchois na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami, dekorujemy oliwkami i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu ozdabiamy pizze świeżym oregano i skrapiamy jeszcze lekko oliwą.











Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz