środa, 7 sierpnia 2013

Kawior z bakłażana - Caviar d'aubergine



Kawior z bakłażana - Caviar d'aubergine



Kawior z bakłażana - danie śródziemnomorskie, jako jedyny roślinny preparat we Francji może nosić nazwę kawioru.
Zastosowanie te zostało uznane przez Akademię Francuską ze względu na swój wiek i stałość.



 Zapraszam.



Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 cebulka szalotka
  • 50 ml oliwy
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony ( u mnie kolorowy)
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii (dla wzbogacenia smaku)
  • czarne oliwki do ozdoby
  •  bagietka (wypiek własny)

Wykonanie:


Bakłażan umyć, osuszyć, przekroić na pół. Polówki ponacinać w kratkę. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem. Dodać czosnek i zioła. Złożyć dwie polówki, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 170°C na 60 minut. Po upieczeniu wykroić miąższ bakłażana, pozbyć się niepotrzebnych gałązek z ziół i połączyć z posiekaną szalotką i jednym świeżym ząbkiem czosnku, dodając jeszcze łyżkę oliwy, soku z cytryny i kilka listków bazylii. Przyprawić do smaku, posiekać całość.



 Podawać ostudzone z ulubionym pieczywem.













Najlepiej pasujące do tego dania wino to wino różowe z Provence, a także białe z Val de Loire. 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz