niedziela, 4 sierpnia 2013

Domowa bagietka




Domowa bagietka



Kiedy mamy sporo kilometrów do pierwszej francuskiej piekarni i kiedy ogarnęło nas lenistwo i nie chcemy biec po pieczywo do śniadania po prostu sięgajmy po podstawowe składniki i zróbmy je sami. 



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 12 g drożdży
Wykonanie:

Przesiewamy mąkę do miski, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól i cukier. Łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką na 1,5 godziny. Dzielimy wyrośnięte ciasto na kilka części i formujemy bagietki. Robimy nacięcia, lekko zwilżamy wodą i wstawiamy do nagrzanego pieca do 240°C na 25-30 minut. 
Gotowe !








Smacznego et bon appétit !

1 komentarz:

  1. mmm uwielbiam... może zrobie?:)

    zapraszam na rozdanie do siebie!
    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...