niedziela, 28 lipca 2013

Sałatka nicejska (Salade niçoise)



Sałatka nicejska (Salade niçoise)



Składniki :
  • 1 sałata rzymska
  • 1 cebula czerwona
  • 80 g czarnych oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g ugotowanej fasolki szparagowej 
  •  4 pomidory
  • 60 g tuńczyka z puszki
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 100 g filecików anchois 
 Sos winegret (Vinaigrette) :
  •  1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy  
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie :

Myjemy nasze warzywa, osuszamy i porcjujemy. Na półmisku układamy sałatę rzymską, pomidorki, jajka pokrojone na ćwiartki, fasolkę. Wykładamy tuńczyka, następnie paprykę i cebulkę pokrojoną w paseczki, fileciki anchois. Dekorujemy oliwkami i świeżą bazylią. Polewamy całość sosem winegret i podajemy.

Jest to wspaniałe danie na letnie upały, które zapewni nam całą gamę witamin, sytość oraz przyjemne przeżycia smakowe jak i estetyczne. 






Smacznego !


1 komentarz:

  1. Uwielbiam nicejską, mimo że to taki misz masz, pełno różnych smaków, ale jest pyszna. Ja czasem daję tu też ziemniaki, ale na lato taka odciążona wersja jest na pewno lepsza.

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...