niedziela, 28 lipca 2013

Salade niçoise - Sałatka nicejska


Salade niçoise - Sałatka nicejska

Składniki :
  • 1 sałata rzymska
  • 1 cebula czerwona
  • 80 g czarnych oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g ugotowanej fasolki szparagowej 
  •  4 pomidory
  • 60 g tuńczyka z puszki
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 100 g filecików anchois 
 Sos winegret (Vinaigrette) :
  •  1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy  
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie :

Myjemy nasze warzywa, osuszamy i porcjujemy. Na półmisku układamy sałatę rzymską, pomidorki, jajka pokrojone na ćwiartki, fasolkę. Wykładamy tuńczyka, następnie paprykę i cebulkę pokrojoną w paseczki, fileciki anchois. Dekorujemy oliwkami i świeżą bazylią. Polewamy całość sosem winegret i podajemy.

Jest to wspaniałe danie na letnie upały, które zapewni nam całą gamę witamin, sytość oraz przyjemne przeżycia smakowe jak i estetyczne. 


życzę Smacznego !


1 komentarz:

  1. Uwielbiam nicejską, mimo że to taki misz masz, pełno różnych smaków, ale jest pyszna. Ja czasem daję tu też ziemniaki, ale na lato taka odciążona wersja jest na pewno lepsza.

    OdpowiedzUsuń