wtorek, 2 lipca 2013

Sałatka z selera naciowego z prażonym słonecznikiem i ostrą papryczką




Sałatka z selera naciowego z prażonym słonecznikiem i ostrą papryczką



 Moja chrupiąca sałatka - przekąska, powstała spontanicznie. Ochota na "coś dobrego", pożywnego i zdrowego.

 I oto ona!



Składniki:
  • 4-5 łodyg selera
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ostre świeże papryczki 
Sos do sałatki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli morskiej
Wykonanie:

Myjemy dokładnie łodygi selera, odkrajamy końcówki i usuwamy zbędne z nich niteczki. Kroimy w drobne paseczki i przekładamy do miski. Papryczki powinny być świeże, wówczas nie będą aż tak bardzo ostre. Przekrajamy je wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy w drobne paseczki, dodajemy do selera. W osobnej miseczce do octu balsamicznego dodajemy szczyptę soli i pieprzu, musztardę i dolewając malutkim strumieniem oliwę energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznik prażymy na patelni bez tłuszczu, aż się zarumieni lekko, a po wystudzeniu dodajemy do sałatki.

Polewamy sosem i gotowe.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. I właśnie takie sałatki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowa! :)
    Pyszności! Kocham takie sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i smacznie ... Jak tu za tym nie przepadac ?

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...