sobota, 13 lipca 2013

Pizza z wędzonym łososiem na śmietanie z gorgonzolą


Pizza z wędzonym łososiem na śmietanie z gorgonzolą 

Tym razem zapraszam na pizze z kremowo - serowym sosem i łososiem wędzonym.
 Szybka i bardzo smaczna kolacja w towarzystwie wytrawnego schłodzonego białego wina, na przykład : Chardonnay z Pays d'Oc.

Proporcje na dwie pizze o średnicy 30 cm.

Przepis na ciasto podaję tutaj.

Składniki do kremowej pizzy:
  • 200 g łososia wędzonego
  • 200 g gęstej śmietany
  • 400 g sera Gouda
  • 200 g sera Gorgonzola
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża natka pietruszki
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Wykonanie:

Mieszamy śmietanę z oliwą, dodajemy 1 lub 2 szczypty pieprzu, 2 szczypty ziół prowansalskich. (Jeżeli ktoś pragnie soli musi uważać przy doprawianiu śmietany, gdyż pizza serowa z wędzonym łososiem już w nazwie jest słona ;), ja nie użyłam jej.) Rozprowadzamy sos po cieście. Posypujemy startym serem Gouda na dużych oczkach i układamy na nim plastry łososia. Pomiędzy przekładamy małe kosteczki sera Gorgonzola. Lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do rozgrzanego pieca na 180:200 C. Pieczemy około 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki.
I gotowe !



Smacznego.

3 komentarze: