wtorek, 30 lipca 2013

Makaron ryżowy z wędzonym łososiem w mleku kokosowym na ostro



Makaron ryżowy z wędzonym łososiem w mleku kokosowym na ostro



 Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1-2 ostre świeże papryczki
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1-2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 cebula czerwona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g mleka kokosowego
  • 50 g masła
  • 1 limonka
Wykonanie:
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przeważnie jest to prosty sposób poprzez zalanie wrzątkiem i odstawieniem na kilka minut pod przykryciem. Do rozgrzanego masła na patelni kładziemy posiekaną cebulkę, czosnek i papryczkę ostrą, chwilkę smażymy. Dorzucamy pokrojonego łososia, a po chwili wlewamy mleko kokosowe. Dusimy przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, wyciskamy sok z limonki. Na koniec dodajemy kolendrę. Do miseczek z przygotowanym wcześniej makaronem ryżowym przelewamy nasz sos z patelni. I gotowe.

Szybkie, proste i bardzo smaczne danie orientalne.
Wędzonego łososia można zastąpić "świeżymi" ! krewetkami. 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...