czwartek, 11 lipca 2013

Kremowy deser z mascarpone, truskawek i kruszonki





Kremowy deser z mascarpone, truskawek i kruszonki



Proporcje dla 4 osób:

Składniki:
  • 300 g truskawek
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej 
  • 60 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania truskawek, mycia i wycinania zielonych końcówek. Kroimy je na mniejsze części i zasypujemy 3 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy do lodówki na około 4-6 godzin. 

Przygotowanie kruszonki zaczynamy od mąki, którą przesypujemy do miski, dokładamy pokrojone miękkie w kostkę masło, zasypujemy cukrem i mieszamy ręcznie do otrzymania piaskowej masy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przesypujemy naszą surową kruszonkę i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 C na jakieś 20 minut doglądając aby nie przypiekła się za mocno. (Przyjemny zapach masła będzie dobrym doradcą)

Przygotowanie kremu zaczynamy od oddzielania żółtek od białka. Żółtka ubijamy z 4 łyżkami cukru do powstania jasnej emulsji, dodając do niej mascarpone i miód delikatnie mieszając. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę i dodajemy je do kremu z jajek i mascarpone. Wstawiamy na chwile do lodówki.
Truskawki schłodzone miksujemy z cukrem i na przemian z kremem i kruszonka dekorujemy pucharki.







Smacznego.

3 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...