czwartek, 4 lipca 2013

Carpaccio z gotowanych buraków z bazylią w sosie winegret - Carpaccio de betteraves cuites à la sauce vinaigrette et au basilic





Carpaccio z gotowanych buraków z bazylią w sosie winegret - Carpaccio de betteraves cuites à la sauce vinaigrette et au basilic


Składniki:
  • 2 ugotowane buraki (mogą być upieczone)
  • 1 garść świeżych liści bazylii 
Sos winegret:
  • 1 łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
Wykonanie:

Ugotowane i obrane buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na półmisku. 

W osobnej miseczce przygotowujemy sos dodając najpierw ocet balsamiczny, sól, pieprz i energicznie mieszając wlewamy małym strumieniem oliwę do uzyskania kremowej konsystencji. 

Na plastrach buraków układamy listki bazylii i całość polewamy naszym sosem. 
Przystawka gotowa.



Smacznego.

3 komentarze:

  1. Zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszło świetnie. Znajomi byli zachwyceni, polecam! Ja dodałam jeszcze prażony słonecznik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaje jeszcze fete. Pycha. A moja ciocia jeszcze pestki dyni:)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...