piątek, 14 czerwca 2013

Zupa krem z młodej marchwi, młodych ziemniaków, kukurydzy i imbiru ze szczyptą cynamonu




Zupa krem z młodej marchwi, młodych ziemniaków, kukurydzy i imbiru ze szczyptą cynamonu



Składniki: 
  • 1 pęczek marchwi (około 5 szt.)
  • 5 młodych ziemniaków
  • 340 g kukurydzy w puszce
  • około 1 litr wody
  • 300 g słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • plaster masła około 1 cm
  • ser Grana Padano
Wykonanie:

Na rozgrzany tłuszcz (oliwa + masło) wrzucamy pokrojoną cebulę w kostkę i smażymy przyprawiając ją solą (pól łyżeczki) dwiema łyżeczkami cukru, cynamonem, curry, kurkumą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną marchew w talarki i ziemniaki w kostkę, uprzednio obrane i umyte oraz starty świeżo imbir. Dosypujemy kukurydzę i smażymy wszystko około 10 minut na małym ogniu. Dolewamy wodę i dusimy około 15 minut. Odstawiamy na chwilę z ognia, miksujemy całość na aksamitną masę i z powrotem wstawiamy na 5 minut do gotowania dodając śmietankę. Na koniec należy jeszcze doprawić danie według swoich smaków solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo startym serem, w moim przypadku jest to ser Grana Padano.
 


 Smacznego.

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...