czwartek, 27 czerwca 2013

Ryż na mleku ze świeżymi truskawkami




Ryż na mleku ze świeżymi truskawkami



Deser na zimno bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.



Składniki:
  • 1 szklanka ryżu (dowolny, ja użyłam ryżu do sushi)
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy)
  • 300 g świeżych truskawek
  • ekstrakt waniliowy - kilka kropel
Wykonanie:

Gotujemy ryż w mleku 10-15 minut, słodzimy jedną łyżką cukru, objętość ryżu zwiększy się. Po wystudzeniu dzielimy na dwie części, jedną z nich skrapiamy wanilią i odstawiamy. Opłukane i obrane truskawki miksujemy z czterema łyżkami cukru, dodajemy odrobinę dla smaku i koloru do drugiej części ryżu z dwie łyżki. Wypełniamy szklaneczki warstwowo wedle własnych upodobań. Mój deser wypełniłam na przemian ryżem i sosem powstałym z truskawek i cukru. Wstawiamy do lodówki na jedną godzinę.
Serwujemy :)



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. niedawno robiłam też z truskawkami, ale taki normalny, jako obiad.
    Twoja deserowa wersja smakuje zapewne świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moj ulubiony deser - intensywny posmak wanilii genialnie sie komponuje z orzezwiajacymi truskawkami !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam taki kremowy ryż, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super :)
    Tak mi przyszło do głowy... jakby smakował taki deser z dodatkiem alkoholu.
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy Czaruś ;) pychota! pozdrawiam i zapraszam na fasolową z ogniska :) http://www.grillobranie.pl/2012/03/02/zupa-fasolowa-bableves/

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...