czwartek, 16 maja 2013

Wiosenna zupa krem z białych szparagów




Wiosenna zupa krem z białych szparagów



Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc wykorzystując ten uroczy czas przygotowałam przepyszną zupę kremową o delikatnym smaku z białych szparagów na którą zapraszam. Przedstawiam wersję dietetyczną, zastępując śmietankę mlekiem, pozostawiam wolny wybór.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 500 g białych szparagów
  • 1 cebula
  • około 400 ml wody (może być bulion warzywny albo drobiowy)
  • 250 ml mleka (albo słodka śmietanka)
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • pól łyżeczki cukru (użyłam cukru trzcinowego)







Wykonanie:

Płuczemy nasze szparagi, odkrajamy twarde końcówki, obieramy obieraczką pozostawiając główki w całości. Płuczemy jeszcze raz, a następnie każdą sztukę kroimy na cztery części (około 4 cm). W odpowiednim do tego naczyniu rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem bardzo delikatnie, po chwili dorzucamy szparagi i smażymy około 5 minut mieszając. Dolewamy wodę i dusimy całość kolejne 5 minut. Sprawdzamy nożem miękkość główek, kiedy są miękkie przekładamy je do osobnej miseczki. Resztę dusimy jeszcze około 5 minut, ogólnie czas gotowania to 15 minut. Następna czynność to miksowanie ugotowanych szparagów w ich wywarze. (Można je przetrzeć przez sito w celu usunięcia włókien, ale wówczas należy zagęścić zupę mąką, którą dodaje się przy smażeniu warzyw około jednej łyżki. W przypadku młodych szparagów nie ma takiej konieczności.)
Mleko (albo słodką śmietankę) mieszamy z żółtkiem na osobnym talerzu, a następnie dolewamy do gotujących się na małym ogniu zmiksowanych szparagów mieszając jednocześnie całość po czym odstawiamy z ognia. 
Na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku całość dodając świeżo startą gałkę muszkatołową oraz ozdabiamy wcześniej ugotowanymi główkami naszych magicznych białych warzyw. I gotowe ! 
smaczna - aromatyczna - aksamitna - bardzo zdrowa - wiosenna - kremowa - zupa ! :)











Smacznego!

3 komentarze:

  1. W sklepie widziałam białe szparagi na promocji, ale nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Twój przepis będzie idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie ciesze, ze moglam zainspirowac, pozdrawiam i zycze smacznego :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kremy :) ten wygląda wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...