wtorek, 14 maja 2013

Surówka z białej kapusty i selera naciowego




Surówka z białej kapusty i selera naciowego
 

Surówka, sałatka w połączeniu z prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią.



Składniki:
  • 2 garści posiekanej białej kapusty
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • 1 garść świeżej bazylii
Sos do surówki:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,2 łyżki oleju z pestek winogron (wedle upodobań, można zastąpić oliwą z oliwek oczywiście z pierwszego tłoczenia)
  • 2 łyżki octu balsamicznego z białego wina
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
Wykonanie:

Umytą kapustę siekamy i przekładamy do miski, seler obieramy z nitek, od strony dolnej łodygi odcinając końcówkę, myjemy, a następnie kroimy w małe kawałki, dosypujemy uprażony słonecznik i świeżą bazylię. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do sosu i łączymy z naszymi warzywami. Ozdabiamy bazylią i serwujemy.







Smacznego.

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...