poniedziałek, 20 maja 2013

Sałata masłowa ze szczypiorkiem w sosie jogurtowym




Sałata masłowa ze szczypiorkiem w sosie jogurtowym



Klasyka.



Składniki:
  • 1 niewielka główka świeżej chrupiącej sałaty masłowej
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka octu balsamicznego (może być sok z cytryny)
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
Wykonanie:

Płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą sałatę, rwiemy liście na mniejsze kawałki i układamy na półmisku.
Płuczemy szczypior, natkę pietruszki i drobno kroimy, posypujemy sałatę. W osobnej miseczce rozrabiamy sos do sałaty mieszając ze sobą jogurt, oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy. Polewamy całość i posypujemy jeszcze świeżo pociętą natką pietruszki.







Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...