niedziela, 3 marca 2013

Tarte aux pommes - tarta z jabłkami




 Tarte aux pommes - tarta z jabłkami



Pyszny, delikatny i szybki deser



Składniki:
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • jabłka - 3 sztuki
  • zmielone migdały - 1 łyżeczka
  • słodka śmietanka - 200 ml
  • jajka - 2 całe
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy - 4 łyżki
Wykonanie:

Technika taka sama jak w tarcie na słono, czyli rozwijamy ciasto i papierem od dołu układamy na foremce. Nakłuwamy lekko widelcem dno ciasta i posypujemy zmielonymi migdałami. Jabłka myjemy dokładnie, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki, wykrawamy środki i każdą ćwiartkę jeszcze kroimy na pól. Układamy na cieście. W osobnej małej miseczce mieszamy 2 łyżki cukru i pól łyżeczki cynamonu, posypujemy jabłka i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut. Jabłka wówczas nam zmiękną a cukier się lekko roztopi. W tym czasie w osobnej misce rozbijamy jajka, dorzucamy 2 łyżki cukru i resztę cynamonu. Mieszamy mikserem albo ręcznie (ja użyłam miksera). Dolewamy śmietankę i miksujemy ponownie. Polewamy słodkim sosem nasze jabłka w foremce i wstawiamy z powrotem do pieca na 30 minut. Po upieczeniu jeszcze lekko posypujemy cukrem z cynamonem i podajemy na ciepło.






Smacznego!


5 komentarzy:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...