czwartek, 28 marca 2013

Śledź smażony







Śledź smażony



Klasycznie usmażony świeży śledź o bardzo smacznym i delikatnym białym mięsku. Jest sporo ości, lecz sa one cieniutkie, można sobie z nimi poradzić. Dla miłośników ryb nie będzie to kłopotem ;)
Polecam !



Składniki:
  • świeży śledź, wypatroszony i bez głowy
  • sól morska
  • pieprz
  • musztarda Dijon
  • mąka żytnia (może być pszenna)
  • oliwa do smażenia
  • cytryna do skropienia ryby po usmażeniu
Wykonanie:

Umyty i osuszony śledź oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą dijon i obtaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy z obydwóch stron na złocisty kolor (uwaga - nie przesmażyć, ryba powinna być delikatna, wtedy jest właściwa i smaczna. Skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny smakuje wybornie.






Smacznego.


1 komentarz:

  1. O matko... teraz to narobiłaś mi smaku. Smażone śledzie sa pyszne...

    --
    Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...