poniedziałek, 25 marca 2013

Sałatka śledziowa z pieczonymi buraczkami


Sałatka śledziowa z pieczonymi buraczkami 

Lekka sałatka na jogurcie z odrobiną oliwy i świeżego kopru, zapraszam.

Składniki:
  • 3 płaty śledziowe 
  • 2 upieczone buraki 
  • półtorej czerwonej cebuli
  • pęczek kopru świeżego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:

Płaty śledziowe płuczemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na chwilę. Buraki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca od półtorej godziny do dwóch, sprawdzając wykałaczką po godzinie czy są już miękkie, na temperaturę 200 stopni. Po wystygnięciu obieramy i kroimy w małą kosteczkę, łączymy z resztą składników, czyli cebulą czerwona, śledziami również pokrojonymi w kosteczkę, posiekanym świeżym koprem, musztardą dijon, jogurtem, oliwą i cukrem, do smaku można jeszcze skropić cytryną. Ozdabiamy koprem i podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami w mundurkach albo świeżym pieczywem.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Pieczone buraki uwielbiam. Bardziej niż gotowane. Mają niesamowity smak. Sałatki z takim burakiem są niesamowite. Lubię łączyć go z serem pleśniowym. Bardzo!

    OdpowiedzUsuń