sobota, 2 marca 2013

Pomidorowa na wywarze rybnym




Pomidorowa na wywarze rybnym



Na wywarze, który uzyskałam z łososia zgotowałam pomidorową zupę z gwiazdkami. Przypadła ona szczególnie najmłodszym do gustu, co było widać po pustym talerzu i uśmiechniętej pomarańczowej buzi  :)
Polecam.



Składniki:
  • około 1,5 litra wywaru rybnego (u mnie jest to wywar z łososia)
  • ugotowany ryż - pól torebki
  • makaron gwiazdki - około 100 g
  • przecier pomidorowy - 100 g
  • śmietanka słodka - 100 g
  • sól morska (do smaku)
  • pieprz - szczypta
  • cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • oliwa do skropienia na talerzu (jeżeli ktoś lubi)
  • natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:

Do gotującego się wywaru można dodać z dwie szklanki wody (to zależy na ile osób planujemy posiłek) i wsypać makaron. Podgotować chwilę, zupa dzięki temu będzie się zagęszczać, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy całość i gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej ryż i przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze tylko 5-10 minut tak aby wszystko ładnie się połączyło ze sobą, na koniec dolewamy śmietankę i gotowe. Na talerzu skrapiamy oliwą i ozdabiamy natką pietruszki. 



 Smacznego!

4 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...