piątek, 22 marca 2013

Jajko sadzone z ziemniakami purée i surówką z selera





Jajko sadzone z ziemniakami purée i surówką z selera



Klasyczny piątkowy obiad, jakże piękny, smaczny i zdrowy :)
Proporcje dla trzech osób.
Zapraszam.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
Surówka z selera:
  • pól niewielkiego selera
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Ziemniaczane purée:
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • pól cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne (dla pikanterii)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:

Seler obrany i umyty ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy cytryną, dodajemy jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko ze sobą mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka. Na niewielkim ogniu chwilę je smażymy, tak aby się odpowiednio ścięły, lekko oprószamy jajka solą i przekładamy na talerze. Obok układamy purée ziemniaczane. Jego wykonanie to ugotowanie w około 20 minut warzyw w osolonej wodzie razem z przyprawami wymienionymi w przepisie na purée. Odcedzenie, dodanie jednej łyżeczki masła, dwóch łyżek mleka i zmiksowanie blenderem na aksamitny krem.
Danie ozdabiamy świeżą natką pietruszki i gotowe.

















Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...